Изпуснат шанс: Позорното реми в Гибралтар ни лиши от бараж за Европейското
При победа в Гибралтар, сега националите ни щяха да се стягат за бараж в Грузия
Изпуснат шанс: Позорното реми в Гибралтар ни лиши от бараж за Европейското
35
изгледи

#Национален отбор

Dir.bg Media Group

При победа в Гибралтар, сега националите ни щяха да се стягат за бараж в Грузия

България изпрати вероятно най-слабите квалификации в историята си, след като завърши на последно място в своята група и от осем мача не успя да спечели нито един.

Не трябва да пренебрегваме и факта, че това бе и една от най-леките групи, които националния ни тим е попадал, след като бе в компанията на Унгария, Сърбия, Черна гора и Литва, без да се налага да играе срещу някой от колосите на европейския футбол.

И въпреки това представяне, след края на квалификациите се оказва, че едно позорно равенство от лятото на 2022-а ни лиши от бараж и втория шанс за място на Европейското първенство в Германия.

Става въпрос за мача с Гибралтар, когато завършихме наравно 1:1 като гости на съставения от полупрофесионалисти тим на британската отвъдморска територия.

В онези доста смутни за националния тим времена, точно след напускането на Ясен Петров, България изигра един от най-позорните си мачове, който тогава се прие с насмешка. Ремито срещу момчетата от Гибралтар, които имат най-различни професии и тренират футбол след работа бе една от най-големите сензации изобщо, но тогава никой не подозираше, че може да се окаже фатален и за шансовете ни на Евро 2024.

България завърши на второто място в онази група от Лигата на нациите, която Грузия спечели убедително, докато Северна Македония и Гибралтар завършиха зад нас.

Спечелените общо 9 точки отредиха осмо място на България в общото класиране на Лига "С" от турнира, в който първите четири имаха гарантирано място на бараж, ако се провалят в квалификациите.

От тази Лига чрез квалификациите на Европейско се класира Турция, което даде шанс на петия в класирането на играе бараж, а това е Люксембург, който спечели общо 11 точки в Лигата на нациите преди година.

Ако отборът на България бе победил Гибралтар, също щеше да има 11 точки, но с по-добрата си голова разлика сега щеше да е пред Люксембург и при създалата се ситуацията щеше да е част от баражите за класиране на Евро 2024.

Това щеше да означава, че на 21 март България ще гостува на Грузия, а евентуална победа в Тбилиси щеше да прати отбора ни в директна битка за класиране на Европейското рещу победителя от баража между Гърция и Люксембург.

Разбира се, че България нямаше да е фаворит нито в Грузия, нито при евентуален мач срещу Гърция, но все пак шансовете за Евро 2024 щяха да са налице, докато сега погледите са насочени чак към следващия септември, когато започва новото издание на турнира Лига на нациите.

 

 

Последвайте ни

Абонирайте се за нюзлетъра на Corner! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Абонирайте се за нюзлетъра на Corner! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Dir.bg Media Group

Copyright © 1998-2023 Dir.bg / Design by StudioX

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Comments

https://nuninja.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!
bla bla dirbg.