Руски съд отхвърли жалбата на майката на Навални за неадекватни медицински грижи в затвора
Темата за смъртта на осъдения опозиционер бе засегната и в скорошно изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън
Руски съд отхвърли жалбата на майката на Навални за неадекватни медицински грижи в затвора
41
изгледи

#Русия на Путин #Смъртта на Навални

Dir.bg Media Group

Темата за смъртта на осъдения опозиционер бе засегната и в скорошно изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън

Руски съд в град Лабитнанги отхвърли внесената от майката на Алексей Навални - Людмила Навалная жалба, в която тя казва, че той е получавал неадекватни медицински грижи в затвора, предаде Ройтерс, като се позова на Иван Жданов - един от съюзниците на починалия опозиционер.

Навални, който бе най-видният вътрешен противник на президента Владимир Путин, почина миналия месец на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония, припомня БТА.

Темата за смъртта на руския опозиционер бе засегната и в скорошно изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, публикувано от Държавния департамент. "Президентските избори в Русия бяха произведени в обстановка на усилено заглушаване на независимите гласове, на лишаване от свобода, смърт или прогонване в изгнание на практически цялата истинска политическа опозиция", се казва в него.

"Кремъл систематично маргинализира групи, застъпващи се за демократичните процеси и върховенството на закона, включително наблюдателите на избори, се посочва в изявлението. Руските власти също така отказаха да регистрират антивоенните кандидати за президентските избори под фалшив технически предлог и не поканиха Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа или която и да било заслужаваща доверие международна организация да наблюдава гласуването", добавя Блинкън.

"Тези стъпки илюстрират степента, до която Кремъл е лишил своите граждани от прозрачен и значим демократичен процес, пише още в изявлението. На този фон тези избори могат да бъдат определени единствено като недемократични", посочва американският държавен секретар.

"От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна Кремъл се опитва да създаде илюзията, че руската общественост безрезервно подкрепя неговата жестока война като елиминира пространството за граждански дискусии и задълбочава кампанията си на сплашване, насилие и цензура срещу независимите медии и гражданското общество, казва още Блинкън. Кремъл произведе фалшиви президентски избори във временно окупираните части на Украйна като откровено пропагандно упражнение с надеждата, че то ще заздрави нелегитимните претенции на Русия към частите от Украйна, в които тя незаконно нахлу и сега окупира", посочва той.

"Седмици преди изборите Алексей Навални почина в затвора след години на тормоз и жестоко отношение от страна на руските власти заради постоянните му усилия да насърчи истинска демокрация в Русия", припомня Блинкън.

Държавният секретар на САЩ заявява, че Владимир Путин лишава руските граждани от достъп до информация, включително за информиране при участие в политическия живот. "Независимо от предопределения изход на тези избори САЩ ще продължат да застават до тези хора, които се стремят към по-светло бъдеще за Русия", казва в заключение Блинкън.

Последвайте ни

Абонирайте се за нашия нюзлетър! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Абонирайте се за нашия нюзлетър! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Dir.bg Media Group

Copyright © 1998-2024 Dir.bg / Design by StudioX

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Comments

https://nuninja.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!
bla bla dirbg.