Китайски и руски военни водиха стратегически консултации в Пекин
Дни на засилени двустранни контакти и изявления - във военната област, търговията, енергетиката
Китайски и руски военни водиха стратегически консултации в Пекин
26
изгледи

#Русия на Путин #Китай

Dir.bg Media Group

Дни на засилени двустранни контакти и изявления - във военната област, търговията, енергетиката

Китайски и руски военни представители водиха вчера стратегически консултации в Пекин, съобщи министерството на отбраната на Китай, предаде Ройтерс.

Двете страни обмениха задълбочени мнения относно ситуацията в областта на международната и регионалната сигурност, както и за отношенията между двете армии, допълва китайското ведомство.

Руският премиер Михаил Мишустин беше приет вчера от китайския президент Си Цзинпин. Задачата за довеждане на обема на двустранната търговия между Русия и Китай до 200 млрд. долара е изпълнена предсрочно, заяви Си в разговора си с високопоставения си гост, предаде ТАСС.

По думите на китайския лидер до края на 2023 г. обемът на двустранната търговия между страните е достигнал 218,28 млрд. долара.

"Целта, поставена преди пет години от президента (руския президент Владимир) Путин и от мен, за увеличаване на обема на двустранната търговия до 200 млрд. долара, беше изпълнена предсрочно", заяви Си Цзинпин, като отбеляза, че това отразява положителната динамика на сътрудничеството между двете държави.

В Москва пък китайският посланик в Москва Чжан Ханхуей заяви, че Пекин възнамерява да разшири енергийното си сътрудничество с Русия по всички етапи на производството.

"Китай очаква да разшири сътрудничеството по цялата верига на производството в енергетиката", цитира РИА посланика преди срещите на руския премиер Михаил Мишустин и висшите ръководители на Китай.

"В условията на колебания на световния енергиен пазар и пред лицето на външните рискове и предизвикателства, Русия и Китай винаги се придържат към принципите на взаимно доверие и взаимна полза, постоянно увеличават сътрудничеството в областта на енергетиката и по този начин допринасят положително за осигуряването на глобалната енергийна сигурност", е цитиран да казва Чжан.

Посланикът също така заяви, че двете страни са в активна дискусия за планирания от Русия газопровод "Силата на Сибир 2", в това число за технологиите, бизнеса и начина на сътрудничество, се казва в интервюто, публикувано на уебсайта на китайското посолство.

"И двете страни трябва да проведат строги, научни и системни изследвания и демонстрации за такъв мащабен проект", каза Чжан.

Чжан заяви, че Китай се надява да установи по-дългосрочен и стабилен режим на сътрудничество с Русия за постигане на значителен напредък по проекта възможно най-скоро.

В същото време финландският министър на отбраната Анти Хякянен предупреди, че засилващото се сътрудничество на Русия с Китай, Иран, Северна Корея и други страни по света е сериозна и дългосрочна заплаха за европейските държави.

"Макар за тези неща да не се говори публично, това, което Русия прави в момента с Китай, Иран, Северна Корея и други свои съюзници също от Глобалния юг, представлява много сериозно предизвикателство в дългосрочен план", каза в своя реч Хякянен.

Като най-новата държава членка на НАТО, която има 1300-километрова граница с Русия, Финландия и нейните разузнавателни служби наблюдават действията на Москва по света, каза още министърът.

Последвайте ни

Абонирайте се за нашия нюзлетър! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Абонирайте се за нашия нюзлетър! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Dir.bg Media Group

Copyright © 1998-2023 Dir.bg / Design by StudioX

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Comments

https://nuninja.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!
bla bla dirbg.