Мария Габриел: Отстъпихме за всичко, но поискаха и МВР. Казваме "не" и оттеглям кандидатурата си
"Имаме солидна основа, но се налага да се върнем към нея след избори, ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат", обяви вицепремиерът в оставка
Мария Габриел: Отстъпихме за всичко, но поискаха и МВР. Казваме "не" и оттеглям кандидатурата си
39
изгледи

#Ротационно правителство

Dir.bg Media Group

"Имаме солидна основа, но се налага да се върнем към нея след избори, ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат", обяви вицепремиерът в оставка

От ГЕРБ-СДС казват "не" на поставените условия за ново правителство от страна на ПП-ДБ. Това стана ясно на извънреден брифинг на Мария Габриел с участието на другите членове на преговарящия екип Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова.

"Оценявам, че разговорите продължиха и последните дни. Бих искала да благодаря на всички и най-вече на моя преговорен екип за търпението, за аргументите, за обсъжданията. Бих искала да благодаря и на акад. Николай Денков, с който не прекрачихме граници, отвъд които разговорът помежду ни да е невъзможен. През изминалите 9 месеца показахме, че важни реформи за България се случват с участието на ГЕРБ, показахме, че можем да отстъпим в полза на националния интерес. Имаше разговори последните 3 дни. ГЕРБ отново направи жест и отстъпи. Вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова казваме "не". "Не" на постоянните нови условия", започна Мария Габриел.

На поисканата от присъстващите журналисти конкретика за новите искания от ПП-ДБ, тя отговори: "В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и енергетиката, беше поискана смяна и в Министерство на вътрешните работи".

Тя акцентира, че това изпълва групата на ГЕРБ и партията с нетърпимост.

"Искам да изразя съжаление от създалата се ситуация, от която е видно, че бяха направени много отстъпки, но и имаме солидна основа", каза още Габриел и добави, че "за съжаление се очертава да се върнем към тях след избори, които се надявам да са момент на мисъл за страната, повече смирение и прозрачност за носене на отговорност".

Вицепремиерът уточни, че ще изпълнява отговорностите си като вицепремиер и министър на външните работи до последния ден на сегашното правителство.

"В опцията за избори искам да кажа колко е важно това, че кампанията ще зависи от нас - дали ще бъде използвана за нахъсване на хора един срещу друг, дали ще се играе със страховете на хората, дали ще се манипулира мнение, или ще си дадем време ясно да откроим какво искаме за страната и ще се отиде на преговори след изговори с уважение към другия и с ясен ангажимент за начина, по който да се случват нещата", каза също Габриел.

"Утре ще внеса писмо в Народното събрание, че оттеглям кандидатурата си за кандидат за министър-председател", завърши категорично тя, като уточни, че от ГЕРБ няма да участват в преговори в рамките на втория мандат.

На въпрос дали това е краят на сагата около съставянето на нов кабинет в рамките на този парламент, Мария Габриел отговори: "Казваме "не" на нови условия, "не" за втори мандат и с изтегляне на кандидатурата ми даваме много голяма яснота по отношение на моята позиция".

"Позицията на госпожа Габриел е 100% позицията на изпълнителната комисия на ГЕРБ и цялата парламентарна група. Много ясно заявихме, че ние повече в такива игри не желаем да участваме, не желаем да допринасяме повече за политическото разложение в България. Не искаме по никакъв начин повече да се злоупотребява най-вече с търпението, с желанието българските граждани да виждат проблемите си решавани, а не непрекъснато в подобен тип игри и спорове. Г-жа Габриел имаше изключително достойно европейско поведение, даде максимума от себе си. Успехите на това правителство се дължат в значителна степен на нейния труд, на нейните усилия, на всичко, което тя направи, тя защити достойно парламентарната група, направи всичко възможно, за да имаме правителство, ние също, добронамерено и добросъвестно, и повече няма да допуснем да бъдем използвани, притискани, непрекъснато да се сменят условията и правилата", коментира друг представител на преговарящия екип - Деница Сачева.

Депутати от ПП-ДБ с инструкция да се прибират спешно в София, излезе конкретен вариант за кабинет Виж още Депутати от ПП-ДБ с инструкция да се прибират спешно в София, излезе конкретен вариант за кабинет

"Това, което казваме днес, е много ясно, всичко свърши. След избори ще рестартираме, ще говорим, ще видим, искаме българските граждани да решат кой има тяхното доверие да управлява и да прави тези реформи, за които непрекъснато се говори", добави Сачева.

Друга преговаряща от името на ГЕРБ-СДС - Рая Назарян, акцентира върху изречените епитети от страна на ПП-ДБ по време на преговорния процес:

"Те много ясно показаха, че не успяхме да надскочим фразата "некоалиция, непартньори и неприятели". Много ясно отразяват и какво всъщност е мнението на преговарящия екип с нас за самите нас. И че с това недоверие, което беше демонстрирано не можем да спечелим доверието нито на българските граждани, нито на чуждестранните ни партньори".

Според Теменужка Петков, също член на преговорния екип, причина за неуспешната ротация е "борбата на ПП-ДБ за власт и за постове":

"Благодарим на Мария Габриел за всички усилия, които тя положи. Тя беше един изключителен вицепремиер и външен министър, стоим твърдо зад нея и ПГ на ГЕРБ счита, че този политически рекет, който беше упражнен спрямо нашата партия, нашите членове, симпатизанти, парламентарна група, е крайно време да бъде преустановен".

На 5 март министър-председателят Николай Денков подаде оставка и заяви, че по този начин изпълнява ангажимента, който е поел със съвместната декларация от 6 юни 2023 г. за ротация във властта между управляващите коалиции "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, съгласно която вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел трябваше да оглави правителството за следващите 9 месеца, припомня БТА. На 6 март парламентът гласува оставката на Николай Денков като министър-председател. Последваха преговори между двете коалиции - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". На 17 март на извънреден брифинг от ГЕРБ поискаха равнопоставеност в управлението, а по-късно същата вечер от "Продължаваме промяната - Демократична България" ги призоваха за още разговори.

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група ГЕРБ-СДС - Мария Габриел. На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет. В следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. По-късно от ПП-ДБ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях и призоваха президента да оттегли указа си.

Последвайте ни

Абонирайте се за нашия нюзлетър! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Абонирайте се за нашия нюзлетър! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Dir.bg Media Group

Copyright © 1998-2024 Dir.bg / Design by StudioX

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Comments

https://nuninja.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!
bla bla dirbg.