Патриарх Кирил призова руснаците да съхранят вярата си, за устоят на атаките срещу страната
Седемдесет и седем годишният патриарх е твърд поддръжник на руския президент Владимир Путин и последователно подкрепя инвазията в Украйна
Патриарх Кирил призова руснаците да съхранят вярата си, за устоят на атаките срещу страната
23
изгледи

#Русия на Путин

Dir.bg Media Group

Седемдесет и седем годишният патриарх е твърд поддръжник на руския президент Владимир Путин и последователно подкрепя инвазията в Украйна

В своята коледна проповед руският патриарх Кирил призова сънародниците си да съхранят православната си вяра и да се противопоставят на външните врагове на страната.

На 7 януари милиони християни отбелязват един от големите църковни празници - Рождество Христово.

"Нашето отечество днес преминава през труден етап от историческия си път", каза Кирил в проповедта си, която бе излъчена по руските телевизии.

Трябва ни силна икономика и силна армия, а също и твърда православна вяра, допълни той.

Седемдесет и седем годишният патриарх е твърд поддръжник на руския президент Владимир Путин и последователно подкрепя инвазията в Украйна, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Руският патриарх изпрати коледна телеграма до Путин, в която отбеляза "дългогодишното ползотворно сътрудничество между Църквата, държавните власти и обществените институции".

Патриарх Кирил изрази надежда, че то "ще продължи да допринася за единството на народа, за духовното, моралното и патриотичното възпитание на младите хора, за постигането на мир и гражданска хармония".

"Желая ви крепко здраве и благоденствие, всемогъщата Божия помощ и успехи във високата и отговорна служба, която усърдно изпълнявате в полза на Русия", пише още главата на Руската православна църква.

Неотдавна Руската православна църква отстрани от длъжност протойерей Алексей Умински заради противопоставянето му на инвазията, припомня ДПА.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че военен свещеник е прoвел богослужение на фронтовата линия както днес, така и на Бъдни вечер.

Снощи руският президент Владимир Путин се срещна в резиденцията си в Ново Огарьово със семействата на руски военни, убити в боеве в Украйна.

Телевизионният канал "Россия 1" излъчи и традиционното коледно интервю руския патриарх Кирил с генералния директор на ТАСС Андрей Кондрашов. В него главаната на РПЦ говори за това защо Русия днес се е превърнала в стълб на православието в целия свят, как могат да преодолеят войната в Светите земи и какъв е "големият грях" на Константинополския патриарх Вартоломей.

Над 100 жители на руския град Белгород бяха евакуирани в район, който е по-отдалечен от границата с Украйна, стана ясно още днес.

"Посрещнахме първите жители на Белгород, които решиха да се преместят на най-безопасното място. Над 100 души са подслонени във времени центрове за настаняване", написа в "Телеграм" Андрей Чесноков, ръководител на Староосколския градски район, който е разположен на около 115 км от Белгород.

Местните власти съобщиха на 30 декември, че при украински атаки срещу Белгород на 30 декември са били убити 25 души, припомня АП. Въздушните нападения с ракети и дронове продължиха и тази седмица.

ВВС на Украйна днес заявиха, че през последната нощ системите им за противовъздушна отбрана са свалили 21 от общо 28 руски дрона, атакували страната. Русия е изстреляла срещу Украйна и три противовъздушни ракети.

Южният украински град Херсон днес е бил подложен на многобройни артилерийски удари от окупирани от Русия територии в Херсонска област, съобщиха местните власти. Ръководителят на военната администрация на град Херсон Роман Мрочко заяви, че при атаките са загинали двама души, а други са били ранени.

Последвайте ни

Абонирайте се за нашия нюзлетър! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Абонирайте се за нашия нюзлетър! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Dir.bg Media Group

Copyright © 1998-2024 Dir.bg / Design by StudioX

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Comments

https://nuninja.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!
bla bla dirbg.