Преди 26 г. самата Австрия влиза в Шенген на 2 етапа заради "риск за сигурността"
Ветото е наложено от Германия, а компромисът е направен след заплахи от Виена да блокира Амстердамския договор на ЕС
Преди 26 г. самата Австрия влиза в Шенген на 2 етапа заради "риск за сигурността"
19
изгледи

#Шенген

Dir.bg Media Group

Ветото е наложено от Германия, а компромисът е направен след заплахи от Виена да блокира Амстердамския договор на ЕС

Смекчаването на позицията на официална Виена и одобрението й за присъединяването на България и Румъния към Шенгенската система на отворени граници на два етапа - първо по въздух и вода, а след това и по суша, всъщност не е прецедент в Европа. 

Преди 26 години самата Австрия влиза в Шенген по същия начин, след като Германия налага вето заради риск за сигурността, припомня вестник "Тиролер Тагесцайтунг". Макар страната да е подписала Шенгенската конвенция през 1995 г., още в средата на лятото през 1994 г. тогавашният вътрешен министър на Германия Манфред Кантер отсича: "Няма да стане" и допълва в интервю за австрийски всекидневници: "Граничният контрол между Германия и Австрия ще остане през ​​следващите няколко години, защото Австрия не осигурява адекватно границите си с държави извън ЕС".

Изявлението на Кантер предизвиква силно възмущение в Австрия и серия от политически совалки между двете столици. Въпреки това Германия не предприема никакви стъпки в премахването на граничния контрол с Австрия. 

В края на юни 1997 г. тогавашният външен министър Волфганг Шусел заплашва, че страната му ще блокира току що приетия договор за ЕС от Амстердам, ако не бъде намерено решение за присъединяването й към Шенген. Това води до кризисна среща на върха в Инсбрук между германския канцлер Хелмут Кол, австрийския му колега Виктор Клима и италианския премиер Романо Проди.

На нея е взето компромисно решение: постепенно въвеждане на отворени граници. Графикът за Виена е договорен - от 1 декември 1997 г. да се премахне контролът на летищата, а към 1 април 1998 г. и по сухопътните граници.

Какво предстои на България и Румъния?

Според информацията до момента съгласуваната на ниво ЕС дата на присъединяване на двете държави за въздушния и морския транспорт е 31 март 2024 г., а за сухопътните граници перспективата е 2025 г. Дотогава сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. Материализирането на политическото споразумение в решение обаче изисква съгласието на всички държави членки на ЕС - процедурна стъпка, която предстои.

След въвеждането на т.нар. "Въздушен Шенген" на пътуващите със самолет от и за България от и към страни от Шенгенското пространство повече няма да им се налага да се редят на опашки за проверка на документите за самоличност. Остават обаче проверките за сигурност на летищата, включително и на багажа.

Последвайте ни

Абонирайте се за нашия нюзлетър! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Абонирайте се за нашия нюзлетър! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Dir.bg Media Group

Copyright © 1998-2023 Dir.bg / Design by StudioX

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Comments

https://nuninja.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!
bla bla dirbg.