Русия е вдигнала по тревога изтребител, след като бомбардировачи на САЩ наближили границата ѝ
Те се отклонили от курса си към руската граница, добави министерството на отбраната на РФ
Русия е вдигнала по тревога изтребител, след като бомбардировачи на САЩ наближили границата ѝ
36
изгледи

#Русия на Путин #Русия - Украйна

Dir.bg Media Group

Те се отклонили от курса си към руската граница, добави министерството на отбраната на РФ

Руското министерство на отбраната днес заяви, че е вдигнало по тревога изтребител МиГ-31, след като два американски бомбардировача Би-1Би (B-1B) приближили руската граница над Баренцово море, предаде Ройтерс.

Американските бомбардировачи се отклонили от курса си към руската граница, след като изтребителя ги приближил, добави ведомството.

Преди два дни пък главнокомандващият на Кралските военновъздушни сили похвали първите украински пилоти, преминали обучение в Обединеното кралство, предадоха ДПА и БТА. Ричард Нeйтън, началник на щаба на Кралските военновъздушни сили, заяви: "Украйна трябва да победи, вашата победа е наша победа", като отдаде дължимото на уменията и мотивацията на десетте млади украински пилоти по време на тържествена церемония.

"От собствена ни история в Обединеното кралство разбираме може би повече от всички колко силни могат да бъдат малцина срещу мнозина", заяви сър Нeйтън, визирайки Битката за Британия срещу германските "Луфтвафе" в разгара на Втората световна война.

Десетимата пилоти получиха основно летателно, наземно и езиково обучение в Обединеното кралство и сега ще преминат към усъвършенствано летателно обучение, осигурено от френските военновъздушни сили, преди да се научат да управляват изтребители Ф-16, съобщи британското министерство на отбраната.

По време на церемонията по преминаване на военна служба високопоставен украински военен заяви пред присъстващите: "Искам да изразя нашата благодарност към целия народ на Великобритания, правителството на Обединеното кралство и въоръжените сили на Великобритания за подкрепата, която оказвате на нашата страна в борбата ни".

"Вашата подкрепа е важна не само за украинския народ, тя е важна и за цяла Европа", допълни той като похвали професионализма на Кралските военновъздушни сили.

Министерството на отбраната заяви, че обучението представлява ключов принос на Обединеното кралство към Коалицията за въздушни способности, ръководена съвместно от САЩ, Дания и Нидерландия, която помага за изграждането на военновъздушни сили от модерни изтребители, които да бъдат в основата на въоръжените сили на Украйна, отбелязва ДПА.

"Бих искал да поздравя тези смели пилоти за завършването на първоначалното им обучение тук, в Обединеното кралство. Благодарение на световноизвестните умения на Кралските военновъздушни сили, тези пилоти получиха едно от най-добрите възможни обучения и сега са една стъпка по-близо до това да се присъединят към борбата срещу незаконната инвазия на Путин", заяви британският министър на отбрана Грант Шапс.

"През последните две години Великобритания е водеща страна в изграждането на въздушните способности на Украйна, като обогати самолетите ѝ с допълнително оборудване и първа предостави на Украйна крилати ракети с голям обсег на действие", добави той.

Украйна трябва да получи първите изтребители Ф-16 през лятото, отбелязва ДПА.

Обединеното кралство не разполага с Ф-16, които Украйна е избрала да формират ядрото на модернизираните ѝ военновъздушни сили, но министерството на отбраната в Лондон заяви, че Шапс и министър-председателят Риши Сунак постоянно са призовавали партньорите и съюзниците си да подкрепят международна програма за осигуряване на обучение и самолети за украинците.

Десетимата обучени се присъединяват към повече от 60 000 украинци, които са преминали обучение в Обединеното кралство след руската инвазия в Крим през 2014 г., включително 36 000 новобранци от 2022 г. насам по линия на операция "Интерфлекс" (Interflex), заяви министерството на отбраната.

 

Последвайте ни

Абонирайте се за нашия нюзлетър! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Абонирайте се за нашия нюзлетър! Не пропускайте най-важното от деня, ДИРектно във вашия имейл.

Dir.bg Media Group

Copyright © 1998-2024 Dir.bg / Design by StudioX

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Comments

https://nuninja.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!
bla bla dirbg.